Passion: een nieuwe generatie?

“Passion, Passion? Je bedoelt die film van Mel Gibson?” Dat is het antwoord wat de meeste christelijke studenten in Nederland geven als je aan hen vraagt of ze wel eens van Passion hebben gehoord. Passion conferences (kort Passion) is een christelijke jongerenbeweging in de VS. De beweging is vrij radicaal en is in de twaalf jaar dat het bestaat gegroeid van tweeduizend studenten op de eerste conferentie naar tienduizenden op de laatste. Hoe kan deze beweging zo snel groeien tot één van de meest spraakmakende bewegingen in de VS?

Passion conferences (kort Passion) is opgericht in 1996 met als doel studenten (18-25 jaar) van de diverse campussen in de VS bij elkaar te brengen en doormiddel van gebed en lofprijzing een geestelijke groei te realiseren. Er kwamen tweeduizend studenten naar de eerste conferentie in 1997. In de afgelopen 10 jaar is deze Amerikaanse organisatie enorm gegroeid. Er komen inmiddels tienduizenden bezoekers en van de cd’s die ieder jaar een muzikaal verslag doen van Passion, zijn er meer dan een miljoen verkocht. Vanaf het begin is de Bijbeltekst die Passion gebruikt Jesaja 26:8: Wij richten ons naar Uw uitspraken, wij zien uit naar U. Uw roem verkondigingen, dat is ons verlangen. Deze tekst is de kern van Passion. De studenten die naar Passion komen worden ook wel aan de hand van deze bijbeltekst de 268generation genoemd.

In totaal werken er 14 mensen voor Passion, bestaande uit drie teams: Sixstepsrecords, het evenemententeam en het kernteam.
Sixstepsrecords is het platenlabel van de beweging. Het team van Sixstepsrecords werkt met de artiesten en aanbiddingleiders die onder dit label gecontracteerd staan. Dat zijn de artiesten Matt Redman, Chris Tomlin, David Crowder en Charlie Hall. Naast het uitbrengen van de cd’s is het tevens het management van deze artiesten.
Het Passion evenemententeam plant en voert de conferenties uit, daarnaast begeleidt het de honderden vrijwilligers tijdens de conferenties.
Het kernteam bestaat uit de online winkel en de secretariële zaken, zoals accountancy en office management.

De Passion beweging is vooral groot in de VS. Elk christelijk tv- of radiostation kent Passion en weet wie de artiesten zijn die verbonden zijn aan de beweging. Deze artiesten behoren allemaal tot de platenmaatschappij Sixstepsrecords. En toevallig of niet is dit één van de christelijke platenmaatschappijen die geen verlies lijdt. De artiesten zijn op dit moment bijna allemaal de grootste in de christelijke muziekwereld. Geen Michael W. Smith of Rebecca st. James meer maar Chris Tomlin en David Crowder*band.
In deze tijd van internet kopen mensen niet veel cd's meer. Het meeste wordt gedownload via internet. Gratis downloadwebsites zoals Christiantorrents.com of christiandl.com leveren gratis christelijke muziek, legaal en illegaal. Al is de markt voor christelijke muziek groter in de VS dan in Nederland toch is de verkoop van cd's slecht net als in de overige genres van de muziek.

Klik hier voor deel 2